To je tisto, kar menim, da je bistvenega pomena za vsakega popotnika/potnika. To so predmeti, ki sem jih uporabljal na preteklih potovanjih in so mi dobro služili.

Nahrbtnik

Prva najbolj očitna stvar, za katero se mora vsak popotnik odločiti, je, ali bo uporabil nahrbtnik ali kovček. Med mojim prvim samostojnim potovanjem v jugovzhodno Azijo, Korejo in na Japonsko sem potoval z nahrbtnikom. Za manj kot 50 sem kupil Eurohike 55 litrski nahrbtnik z dežno prevleko, ki mi je prišel prav v monsunski sezoni! Torbica se je odpirala na vrhu in v resnici ni nudila veliko varnosti. Zato sem kupil poseben transportni kovček za nahrbtnik, v katerega sem pospravil svoj nahrbtnik in ga zavaroval pred krajo, pa tudi pred letališkimi tekočimi trakovi. Slišal sem, da so tekoči trakovi na letališčih včasih polomili sponke z nahrbtnikov, če ti niso bili dobro pritrjeni, in da nekatere letalske družbe sploh niso želele imeti nahrbtnikov na svojih letalih, ker so ogrožali varnost. Med potovanjem sem dejansko izgubil torbico za nahrbtnik in sem moral svoj nahrbtnik zaviti v črne vreče za smeti in lepilni trak, da bi preprečil, da bi sponke zataknile letališke tekoče trakove. Nahrbtnik je bil udoben, z zelo lepo oblazinjeno podlogo. Vendar sem med potovanjem ugotovil, da je bil paket malo prevelik. Na številnih spletnih straneh sem prebral, da manjši in lažji kot je vaš nahrbtnik, bolj udobno bo vaše potovanje. To je tako res. Ne gre samo za to, kako lahek je nahrbtnik, ampak tudi za praktične razloge, kot je potovanje na polnih vlakih in podzemnih železnicah z velikansko garderobo na hrbtu. Nahrbtnik je bil neverjetno moteč med potovanjem po prometnih podzemnih železnicah, saj nisem vedela, ali in kako močno se zaletavam v ljudi – a prepričana sem, da se zagotovo! Bilo pa je super, da sem imel proste roke, ko sem moral plačati vstopnice ter nositi torbe in plastenke z vodo.

Kovček

Na svojem drugem potovanju na Japonsko sem se odločil, da opustim nahrbtnik in potujem s srednje velikim kovčkom. Potoval sem 3 tedne in nameraval sem se precej premikati po državi. Ob koncu potovanja me je skrbelo, v kakšnem stanju so kolesa kovčka, a na splošno sem imel raje udobje lepega kovčka. Kovček prevzame uporabo vaših rok, vendar razbremeni vaš hrbet. Vedno znova sem ugotavljal, da moj nahrbtnik postaja pretežak in okoren za daljše sprehode; s kovčkom pa je hoja užitek. Poskus iskanja hotela v vlažnem in prometnem Bangkoku s svojim ogromnim nahrbtnikom ni prijetna izkušnja. Čeprav je s kovčkom težko hoditi po stopnicah, z nahrbtnikom pa je preprosto. To je lahko pomembno za vas, saj je po japonskem mestu (in številnih drugih azijskih mestih) najbolje potovati s podzemno železnico, včasih pa imajo ogromna stopnišča, ki vodijo do peronov. Končni razlog je, da ste s kovčkom videti bolj poslovni in profesionalni; nahrbtnik poskrbi, da ste zlahka prepoznavni kot popotnik ali turist in veliko bolj izstopate. Če bi vstopil v prijeten hotel z nahrbtnikom, mi ne bi bila postrežena enaka storitev, kot če bi potoval s kovčkom. Verjamem, da so popotniki z nahrbtnikom v nekaterih državah na slabem glasu, saj so popotniki z nahrbtnikom ponavadi mlajši ljudje, ki so bolj nagnjeni k nesramnemu vedenju zaradi popuščanja po končani univerzi.

Dnevni nahrbtnik

Kovčka ali nahrbtnika ne želite vzeti s seboj na vsakodnevne sprehode ali izlete, zato potrebujete lep in priročen dnevni nahrbtnik. Pravzaprav sem vzel naramno torbo, saj je izgledala bolj stilsko kot majhen nahrbtnik. Vendar pozor, torba za čez ramo vam lahko povzroči dražeče bolečine v vratu in ramenih, če jo napolnite z velikimi plastenkami vode ali spominki. V tem primeru je lep mini nahrbtnik boljši, saj enakomerno prenese težo na hrbet in ramena.

Potovalno zavarovanje

Vedno sklenem potovalno zavarovanje, saj nikoli ne veš, kaj se ti lahko zgodi med potovanjem. Vedno je bolje biti varen kot obžalovati. Zdravstvena pomoč v tujini vas lahko stane na tisoče, če nimate pravega zavarovanja, zato vedno natančno preberite zavarovalno polico. Ko iščem zavarovanje, se vedno obrnem na primerjalna spletna mesta, kot je moneysupermarket.com. Tako lahko primerjate vsa različna podjetja, ki ponujajo zavarovanje, in njihove ustrezne police.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *